Сбогуваме се с Борис Карадимчев

Композиторът почина в събота на 81 години

От 11.00 часа в храм "Свети Седмочисленици" ще се състои поклонение пред тленните останки на композитора Борис Карадимчев. Той почина на 81-годишна възраст на 12 април (събота), припомня "Фокус".

Карадимчев е роден през 1933 година в Ямбол.

Завършва дирижиране при проф. Ас. Димитров и композиция при проф. П. Владигеров в БДК (дн. ДМА "П. Владигеров") през 1961. Работи в Българска концертна дирекция, като отговорен редактор в БНТ. Преподава хармония в Средно сержантско военно музикално училище, в Естрадния отдел на БДК.

От 1970 г. е творчески ръководител на детската вокална група „Пим-Пам", за която е композирал десетки песни. Неговото творчество включва песни, част от които савключени в учебниците по музика.

През 1997 е удостоен със "Златен Орфей" за цялостно творчество.

От 1999 г. е професор по музика в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Преподавал е и в Нов български университет и Югозападния университет "Неофит Рилски".

Карадимчев е автор на музиката за 40 филма, 120 анимации и над 300 популярни песни. Неговият талант се въплъти музикално в емблематични за българската кинокласика филми, като "Началото на една ваканция", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Шведски крале", "Краят на песента", "Гневно пътуване", "Необходимият грешник", "Момчето си отива", "Деца играят вън", "Като песен", "Селянинът с колелото", "Сватбите на Йоан Асен", "Не си отивай!", "Матриархат", "От нищо нещо", "Оркестър без име", "Куче в чекмедже", "Равновесие", "Бон шанс, инспекторе!" и много други, информира БГНЕС.