Плевнелиев обвини Русия, че дестабилизира Украйна

Новините

16-04-2014, 14:19

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

ЕС и НАТО трябва да отстояват правото на украинския народ сам да реши бъдещето си

Президентът Росен Плевнелиев обвини Русия, че разрушава основите на международния правов ред и връща мащабите на мисленето от 19-ти век, и призова ЕС и НАТО да отстояват правото на украинския народ сам да реши бъдещето си чрез честни избори, а не чрез задкулисни уговорки някъде, пише mediapool.bg.

 "Когато една велика сила просто дестабилизира, обявява сфера на влияние, готова е да изпраща специални сили, които са обявени за отряди за самоорганизирана отбрана и три седмици по-късно раздава пагони в Кремъл на тези, които участваха в тази операция, трябва да си дадем сметка, че много не е в ред и са дошли времена, в които трябва да отстояваме собствените ценности и постижения и международния ред, какъвто бе създаден след Втората световна война", заяви Плевнелиев пред студенти и преподаватели от Юридическия факултет в Софийския университет.

Държавният глава заяви, че се готви нов Берлински конгрес, но за украинския народ, който не трябва да бъде допуснат.

"Какви изводи направи българския народ от Берлински конгрес. Бе ли честен, отрази ли въжделенията на народа или тогава просто големите сили си играха на периферия и интереси. Кой има право да реши съдбата на Украйна – народът на Украйна чрез честни и почтени избори за президент, нов референдум или велики ядрени сили, които ще се договарят ядрени за периферия, център, сфери на влияние. Ако българският народ е научил своите уроци от собствения си Берлински конгрес, трябва да се противопоставим на новия сценарий за нов Берлински конгрес за украинския народ. Не бива и не можем да допуснем", заяви Плевнелиев.

Той каза още, че не може лесно да се преначертават граници в Европа, "защото всичко ние знаем колко е опасно, когато една голяма велика сила разрушава основите на международния световен правов ред".

"Ситуацията е тежка и трудна и трябва да бъдем на висотата на собствената си демократична култура и демократични постижения", посочи още президентът.

По-късно пред журналисти той заяви, че България е активен член на НАТО и е длъжна да обърне внимание на променения баланс в Черно море.

"Трябва да надградим своите отбранителни способности. Видяхме, че се води целенасочена политика за дестабилизиране и тя не може да остане без отговор. Евроатлантическата солидарност е много важен инструмент, за да може да защитим и националната сигурност на България", каза Плевнелиев, след като в началото на седмицата военният министър Ангел Найденов обвини Москва в провокации заради полетите на руски товарни и разузнавателни самолети над Черно море.

Президентът се обяви за инвестиции в отбраната и диверсификация на инвестиционните
проекти на Българската армия, за да се игнорира зависимостта от само един доставчик. България е зависима от Русия за поддръжката на бойната си авиация и друго въоръжение.

Острият тон на Плевнелиев към Русия до момента не се "споделя" от правителството, което заема твърда позиция, че е срещу строги санкции за Москва.

Партиите пък се отказаха от постигането на обща позиция за кризата в парламента и използват темата за отношението към Русия за вътрешнополитически цели.