ЦИК дава фалшивите подписи на прокуратурата

Новините

16-04-2014, 14:26

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според говорите на ЦИК Камелия Нейкова обаче опасностите са преувеличени

Централната избирателна комисия ще предаде сигналите за злоупотреба с лични данни на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред Би Ти Ви.

Според нея обаче опасностите са преувеличени, тъй като тайната на вота не е застрашена, а всички партии са представили повече от необходимите 2500 подписа, пише vesti.bg

Партиите и инициативните комитети не могат да пострадат от гледна точка на участието в изборите, тъй като личните данни, които се събират, са за регистрация, а тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена, коментира пред БНР и новоизбраният председател на КЗЛ Венцислав Караджов.

По думите му проверките за това дали партиите са нарушили Закона за личните данни при съставянето на подписките за регистрацията си за евровота може да отнемат два месеца.

"По-добре, че се въведе този начин за публична проверка, тъй като съмнения за такива нарушения съществуваха и бяха публична тайна, но нямаше конкретни доказателства за това.

Промяната в Изборния кодекс даде възможност да се установи, че на практика съществува такъв проблем, на който през годините не е било обръщано внимание. Проблемът с проверката на ЕГН-тата в сайта на ЦИК идва от това, че разпоредбата е нова и не е налице достатъчно висока степен на защита на личните данни", каза още той.

Сигналите, постъпили на електронната поща на ЦИК, засягат почти всички регистрирани партии или коалиции,каза още Нейкова. "Все още по отношение не независимите кандидати няма постъпили сигнали", допълни тя.

"Вярно, че не се изисква лична карта дали лицето, което полага подпис, е това, което стои пред вас. Въпрос на законодателно решение е как да се регулира събирането на подписи оттук нататък, например, да се изисква лична карта при полагането на подпис", каза Нейкова.

По-късно днес Комисията за защита на личните данни ще проведе съвместно заседание с Централната избирателна комисия.

"Много сериозен скандал, който тепърва ще се развива в държавата.Това са недопустими действия, не могат да бъдат фалшифицирани подписите на българските граждани." Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти в парламента събитията от последните дни около кражбата на лични данни на български граждани при събиране на подписи за регистрация в ЦИК за евровота на 25 май. Според президента на ход са съответните компетентни органи и нещата вече опират до работещи институции. По думите на държавния глава, те трябва да направят своите проверки и да има наказани.