Велики четвъртък е!

Животът

17-04-2014, 07:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Шарят 5 000 яйца в Бачковския манастир

Велики четвъртък е! Време да боядисате яйцата за предстоящия празник.

Първото яйце задължително е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и с него се подменя миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

5 000 яйца ще бъдат боядисани днес и на Велика събота в Бачковския манастир, съобщи временно изпълняващият длъжността игумен отец Симон. За да се включат в работата в обителта ще пристигнат доброволци и вярващи от асеновградски регион и цялата страна.

Тъй като бройката на яйцата е много голяма, ще разпределим работата в двата дни, каза игуменът. В късния следобед в петък или в събота той и други монаси от манастира ще занесат козунаци и яйца на децата от асеновградския дом за сираци "Таню Войвода" и в дома за инвалиди. Яйцата и козунаците са дарение на манастира от бизнесмени. В неделя, когато е първият ден от Великденските празници, всеки мирянин, посетил обителта, ще получи в дар от монасите по едно червено яйце и парче козунак.