Музеят събира вещи от социализма, пловдивчани пасуват

Мисия Пловдив

17-04-2014, 08:00

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Около 20 предмета са събрани до момента

Регионален исторически музей – Пловдив стартира прелюбопитна дарителска кампания през месец март. Интересът е към предмети, останали от времето на социализма.

До този момент инициативата върви сравнително слабо, казаха за Plovdivutre.bg от Музеен център за съвременна история. От там обаче са положително настроени и очакват гражданите да се активизират след Великденските празници и най-вече след пролетните почиствания, които могат да изкарат някоя интересна вещ от времето на социализма.

До момента в Музейния център са събрани около 20 предмета.

Една от най-интересните вещи, предадени през последните няколко дни, е транзистор ВЕФ от 70-те години. Рафтче за стена от 50-те, типично за старите селски къщи, както и метален поднос със стъклено обрисувано дъно и дръжки, на което са се носили вечерните аперитиви, дрехи и покривки от миналите десетилетия също вече са част от експозицията.

Още в самото началото на акцията пък в музея бе дарена пишеща машина "БУЛТЕКСТ 40". Моделът се произвежда серийно в пловдивския завод за пишещи машини от началото на 80-те години на миналия век. Машината е прототип на съвременните персонални компютри и включва клавиатура, дисплей, механичен буквопечатащ принтер, процесор и памет от 2 kB, която може да се разпредели на 9 файла.

Кампанията ще продължи до края на месец юни в Музеен център за съвременна история - ул. "Ангел Букорещлиев" № 14, между 9,00 и 13,00 часа в делничните дни.