Фейсбук руши самочувствието ни

Новините

17-04-2014, 10:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Мъжете или жените прекарват повече време в социалната мрежа?

Фейсбук се превърна в неразделна част от ежедневието ни и това е неоспорим факт. Дори и на работа прекарваме дълго време в разглеждане на снимки и постове на нашите приятели.Това обаче не ни се отразява никак добре, твърдят учени от Великобритания и САЩ, цитирани от Live Science.

Ясно е, че жените прекарват повече време в социалната мрежа от мъжете, а и публикуват доста повече снимки в сравнение с тях. Фотосите често са добре обработени и това създава доста тревожни мисли на нежния пол. Оказва се, че колкото повече гледаме снимките на познатите си, толкова по-несигурни за своята собствена красота започваме да се чувстваме. Това е така, защото неизбежно се сравняваме с тях, пише dnes.bg

За да се разгледат това въздействие по-обстойно, учени от Университета в Стратклайд, Охайо и Университета на Айова са изследвали 881 жени.Дамите е трябвало да отговорят на различни въпроси за честотата на използване на Фейсбук, храненето и цялостния им начин на живот. Очаквано, тези, които имали хранителни разстройства и не харесвали тялото си, били по-податливи на депресивни състояния и ниско самочувствие, сравнявайки се с други жени от социалната мрежа.Изследователите посочват, че това няма нищо общо със сравняването с хора от шоубизнеса, които традиционните медии ни показват. Всяка жена вероятно мечтае да прилича на Анджелина Джоли или Кейт Мос, но популярните личности често ни изглеждат твърде далечни и нереални образи.А в социалните мрежи красивите снимки, които виждаме, са на хора, които познаваме и това ни потиска много повече, ако не харесваме някои свои черти или фигурата си.