Обявиха Стефан и Весела за общодържавно издирване

В "Закрила на детето" не знаят за изчезналите младежи

16-годишният Стефан Георгиев и приятелката му Весела са в неизвестност 17-ти ден. Тийнейджърите избягали от кризисен център "Олга Скобелева" в Пловдив на 31 март т.г. Часове след това те са обявени за общодържавно издирване. Това съобщиха от дирекцията на полицията, в отговор на запитване на Plovdivutre.bg . "Служителите на реда са извършили множество оперативно издирвателни мероприятия. Посетен е няколкократно адреса на майката на момчето, посетени са места, които момчето е посещавало, проведени са беседи с деца от центъра с цел получаване на информация. Работата по издирването на лицето продължава", гласи полицейският отговор.

Майката на Стефан е обезумяла от притеснение. Не е чувала и виждала сина си от края на март. Жената живее и работи в Германия. За случилото се вини социалните институции у нас. На 26.02. т.г. тя подава официално молба, че иска да прибере детето си в дома си във Франкфурт на Майн. До сега няма отговор на искането.

Не знаем, че детето е изчезнало, заяви Мартина Петкова, изп. длъжността директор на Държавна агенция по закрила на детето в Пловдив. След нашия сигнал експертите започват спешна проверка на случая.

От отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив също научиха от Plovdivutre.bg за избягалия Стефан. Директорът Надя Танева заяви, че намирането на тийнейджъра е работа на полицията, а не тяхна. Майката да се върне от чужбина и да си го гледа, а не да пише из Фейсбук, коментира социалната шефка.

10 деца са поверени на кризисен център "Олга Скобелева". Нямам представа къде е момчето, каза управителят Георги Гърмидолов. Стефан обичал да ходи на училище, тийнейджърът не бил проблемен. Майка му звъняла редовно, за да се чуват.

Много от децата тук са претърпели доста неприятни ситуации в живота си и трудно свикват с режима, коментира Гърмидолов. Сред настанените в центъра има и жертви на трафик.