ГЕРБ поведе с почти 4% пред БСП

АБВ ще се окаже голямата изненада на евровота

Според данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” през последната година няма промяна в подреждането на първите две партии, според размера на електоратите им. Представителното изследване показва, че ГЕРБ води с 22.5 % пред БСП, която събира 18.9% подкрепа.

Проучването е проведено в периода 4-10 април 2014 г. сред 1250 пълнолетни български граждани по домовете им в 125 гнезда и 86 населени места.
ДПС събира 6 % подкрепа, „България без цензура", Реформаторският блок и АБВ са с изравнени позиции в момента, като всяка една от тези партии се ползва с доверието на около 5% от избирателите.

Според директора на новата социологическа агенция "Екзакта" и дългогодишен ръководител на НЦИОМ Лидия Йорданова, АБВ ще се окаже голямата изненада на евровота.

"Лидерът на АБВ Георги Първанов и водачът на евролистата Ивайло Калфин са силен тандем. Те двамата заедно са одобрявани от 17 процента от българите, като рейтингът и на двамата е поотделно по-висок от този на Сергей Станишев. АБВ за мен може да е една изненада на изборите. За мен това е най-голямата неизвестна, няма да имаме проблем с другите партии", заяви шефката на "Екзакта" пред БНТ.

По време на пресконференцията бяха представени данни за избирателната активност. Месец преди евровота през май, 2009 г., 57% от българите твърдяха, че категорично са решили да гласуват. Активността в крайна сметка се оказа с почти 20 пункта по-ниска. Пет години по-късно, месец преди евровота 44% от пълнолетните българи заявяват категорично желание да гласуват. Логично е да се очаква по-нисък дял от този на заявената засега активност. Кампанията, а и странични и дори външни фактори обаче могат да окажат труднопрогнозируемо влияние на активността, затова всякакви категорични прогнози към момента са силно условни.