К. Костадинов: Иманярската мафия копае наред – безнаказано!

Мисия Добрич

17-04-2014, 17:09

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Според шефа на РИМ иманярите си плащали някъде за да действат толкова години.

Окръжна прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал на Регионален исторически музей Добрич за иманярство. За това решение директорът на РИМ Костадин Костадинов свика спешна пресконференция днес.  

Костадин Костадинов изрази изключителното си възмущение от решението на зам.окръжен прокурор Пламен Николов.

„Колкото повече си вършим работата, толкова повече се оказва ,че няма смисъл да я вършим", възмутено каза Костадинов. Той заяви, че дори иманярите да бъдат заловени от археолозите и музейните работници на място, в изкопа, с металотърсачите и кирките, да бъдат заснети и сигналът да бъде подаден в полицията, най-сериозната санкция, която им е налагана, е да им бъде издаден предупредителен протокол.

Той припомни, че законът предвижда за такива престъпления, наказание  затвор от 1 до 4 години.

При редовен обход на 17 февруари музейните работници установили, че има разбита могила. Виждали се следите от машината, която е влязла да копае на 70-80 метра от главния път за Дуранкулак. Дупката е над 6 метра, ясно се вижда разбитата гробна камера, както и изхвърлените навън кости на човека, който е бил погребан там. Датировката на могилата е от 6-7 век преди Христа.

В постановлението, с което отказва да образува наказателно производство, зам.-окръжният прокурор Пламен Николов пише, че “Тъй като тази могила не е била обозначена с траен знак, възможно е човекът, който я е разкопал, да не е знаел, че разкопава могила. Липсата на задължителното трайно обозначение прави невъзможно твърдението, че лицето, извършило изкопа е знаело къде копае. Липсата на данни дали въобще е имало във въпросната могила ценни за културното ни наследство предмети, поставя въпроса дали могилата правилно е била определена като паметник на културно-историческото наследство и кое по-точно я прави такава. Без документи в тази насока също не може да се направи предположение, че изкопът е направен на територията на недвижима културна ценност.“

К. Костадинов сподели, че няма обект на културно-историческото наследство в областта, който да не е разбиван. Търсят основно метални предметни. Всичко останало, което се открие, се троши безжалостно.

Костадинов е категоричен ,че няма смисъл да обжалва Постановлението на Окръжна прокуратура.