Зеленчукът само в хартиени торби

Животът

17-04-2014, 18:15

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

ЕС въвежда мерки за намаляване на найлоновите пликове

Плодовете, зеленчуците и сладкарските изделия в магазините ще се продават само в торби от рециклирана хартия. Това ще се случи обаче чак след 2019 г., реши Европейският парламент като мярка за намаляване на найлоновите пликове, пише "Всеки ден".

 След 5 г. супермаркетите трябва да заместят найлоновите торбички с хартиени, биоразградими или с компостируеми пликове. 28-те страни на ЕС, ще трябва да намалят потреблението на найлон наполовина до 2017 г. и с 80% до 2019 г. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат пластмасовите торбички безплатно, с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни като сурово месо, риба и млечни продукти.

 България е една от първите страни, които започнаха битка с найлоновите пликове, припомня "Монитор". За целта от октомври 2012 г. най-тънките пликове се обложиха с екотакси и не трябва да се раздават безплатно.

 Според изследване на ЕС през 2010 г. всеки европеец е използвал по 198 плика, а изхвърлените на боклука торби са били 8 млрд.