Каква е историята на Великденския заек?

И още малко факти около празника

В християнския свят Великден се смята за деня, в който божият син Иисус Христос е възкръснал. В католическия свят празникът се свързва с Великденския заек, който носи яйца. В следващите няколко реда ще ви разкажем повече за символизма зад него:

Самата история започва от немските лутерани, които с помощта на дългоушкото решавали дали децата са добри или лоши. Това се случвало в началото на петдесетте дни между Великден и Петдесетеница.

Празникът има езически корени. Той е кръстен на англо-саксонската богиня на плодородието Остра (Ostara на немски). Според вярванията тя имала за помощник свято животно - заек (символиращ плодовитост и преразждане), пише dailyjournalonline.com.

Вярвало се, че Оастра обича изключително много новия живот. Нейното присъствие се чувствало с разлистването на листата на дърветата и появата на бебета (животински и човешки). Що се отнася до яйцата – те се считат за древен символ на новия живол. От християнска перспектива яйцата се считат за символ на прераждането на божия син.

Идеята за заек, който оставя яйца, е пренесен от немски емигранти в Америка през XVIII от немски емигранти. Те казвали на децата си да построят гнезда от шапките си, в които могат да намерят боядисани яйца. Ако са били добри преди това. Първият лов на великденски яйца бил организиран в Белия дом през 1878 г. Тогава на власт бил президентът Ръдърфорд Хейс.

Според вярванията боядисването на яйца е започнало около XIII век. Същевременно консумацията на великденски сладки е сред модерните допълнения на честването на празника.