Ужас! До 2020 в България няма да има лекари и сестри

Животът

18-04-2014, 15:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекарите победиха - хепатит С вече е 97% лечим

Лекари и пациенти - на бунт!

Проучване от 1993 година прогнозира заличаване на родните медици

Шокиращо проучване вади информация за изчезване на лекарите и медицинските сестри окончателно до 2020 година. Тези тревожни данни са били прогнозирани след официално проучване на специалисти към медицинския синдикат на КТ "Подкрепа" още през 1993 година.

В анализите са включени броят медици, които заминават да специализират в чужбина средно годишно, както и тези лекари, които изявават желание да продължат да изпълняват дълга си като лекари и искат да се развиват в професията.

Оказва се, че страната ни имала и тогава голям глад за доболнични кадри. Сега, през 2014 година липсата на медицински сестри се оказва много сериозен проблем. Намалелият им брой се свързва и с още една непрятна статистика - младите кадри работят като гледачи в чужбина, но не и в България, където идват само на почивка.

Интесесна е и информацията, която може да се добави към тревожните прогнози - все по-малко искат да учат медицина. За разкрити 600 места в едно от най-престижните учебни заведения за практическо обучение на специализанти средно приемат около 300 желаещи годишно.

Лекари коментират, че прогнозата за 2020 година се е отдаличила малко във времето, защото проучването ще бъде валидно още до две години с този темп на изчезване на родните медици.