Дават 1 млн. евро за лампи в „Меден Рудник”

Комплексът ще има модерно LED осветление

Бургас ще модернизира уличното осветление в к-кс "Меден рудник" за над 1 млн. евро. Това ще стане по проект "Рехабилитация на общинско улично осветление", съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. С помощ от 10.655 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" ще се извърши енергоефективна подмяна на съществуващите осветителни тела в 14 български общини.

Проектът включва мерки по подмяна на съществуващите НЛВН 100W и ЖЛ с високоефективни осветителни тела със светодиодни (LED) светлинни източници, които са с по-ниски мощности, осигуряващи нормативните параметри на осветеност, съобщава Бургас нюз. Предвижда се и въвеждане на системи за дистанционно GPRS управление на уличното осветление в населените места. Бургас, Варна, Добрич, Габрово, Севлиево и Горна Оряховица са включени в ЛОТ 3.
Споразумението за предоставяне на безвъзмездното финансиране беше подписано в края на юли 2012 г. между Министерството на икономиката и енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие – администратор на средствата от МФК. Тръжната процедура за избор на изпълнители (по правилата на ЕБВР), разделена на три лота, беше обявена през февруари 2013 г., като след направено удължаване на срока през юни седем дружества подадоха оферти: австрийската Elin GmBH, "Умно осветление 2013" ДЗЗД, "Монтажи-Ко" ООД, "Сименс" ЕООД, "ЛОГ-Сиберия" ДЗЗД, консорциум "Криейтив Лайт" и испанската "Етралукс". Последвалото обжалване доведе до забавяне на старта на проекта. Очаква се проектът да бъде изпълнен до средата на 2015 г.