Вълна от жалби срещу съдебни изпълнители

Животът

18-04-2014, 15:31

Снимка:

burgas.topnovini.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Нужна е промяна в закона, която да дава по-голяма защита на страните в против действия на недобросъвестни съдебни изпълнители.

Огромен брой дела по жалби на граждани и фирми срещу действията на съдебни изпълнители отчита Окръжният съд в Бургас за миналата година. Голяма част от постъпилите жалби са недопустими, тъй като се обжалват действия на съдебния изпълнител, за които процесуалният закон не е предвидил такава възможност, се казва в Годишния отчетен доклад на Окръжен съд Бургас и районните съдилища в съдебния район.
По всяко дело се налага задълбочена проверка, а изводите говорят за необходимост от промяна в закона, която да дава по-голяма защита на страните в изпълнителното производство против действия на недобросъвестни съдебни изпълнители.
„Банките от една страна предизвикаха голям брой заповедни производства със събираемостта на кредитите. От друга страна при изпълнението реципрочно се увеличи и броят на делата срещу частните съдебни изпълнители“- коментира  председателят на ОС Бургас Боряна Димитрова. 
 Тя поясни , че при 11 000 дела само в Районния съд, една огромна част от които заповедни производства е нормално да има огромен брой дела образувани по жалби срещу действия на частни съдебни изпълнители.