Какво се случва на Велика събота - последният ден от Страстната седмица

На Божи гроб става чудо, слиза свещеният огън

Утре Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Вярващите прославят Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е времето, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същия миг спасява света и отваря гробовете.

В този ден се възпоменава погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. Умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекло кръв и вода. Тогава става победата над смъртта и избавлението на душите. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни.

Богослуженията в църквите започват от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци. На този ден могат да се боядисват и яйца. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината.

През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!"

Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в Божи гроб. За да се избегне и най-малкото подозрение, че той се запалва след човешка намеса, параклисът се проверява за всякакви запалителни средства. След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък.

Час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим. Всички са в напрегнато очакване, тъй като според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството, храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх - според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. От там свещеният огън тръгва по целия свят.

Двама митрополити - Николай Пловдивски и Йоан Варненски, и депутатите Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще донесат тази година Благодатния огън от Божи гроб в България. Те ще кацнат около 18,30 ч на летище Крумово край Пловдив.

От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си. От Пловдив Благодатният огън ще пристигне в Синодалния параклис в София между 20,30 и 21,00 ч на 19 април, откъдето ще бъде разпространен из столичните храмове. Малко преди полунощ ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението в "Св. Александър Невски".

На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.

Виж празничната програма в Пловдив ТУК и извънредните рейсове в нощта срещу Великден ТУК.