И Ани Салич с откраднато ЕГН

Ако и вашите данни са откраднати, подайте сигнал до КЗЛД

Продължават да валят жалби, заради крадени ЕГН-та за евровота. А повечето хора все още не знаят къде да подават сигналите.

Оказва се, че жертва на тази кражба е станала и Ани Салич.Водещата в Нова телевизия откри името си в списъка на една от партиите, регистрирани за изборите на 25 май. „Истината е, че не съм подкрепяла нито една партия или коалиция и бях изненадана да си открия името в тези списъци. Както и стотици наши зрители”, сподели тя.

Абсолютно убедена, че никой не би злоупотребил с нейното име, Салич решава да направи справка в страницата на ЦИК едва няколко дни, след като гръмна скандалът – от чисто любопитство. Тя разказва, че не публикува единния си граждански номер в интернет. В допълнение водещата обясни, че не подкрепя нито една партия.

От Централната избирателна комисия са категорични – отговорността на подписите в списъка е изцяло на партиите, които са ги внесли. Жалбите до момента са над 280 само за 3 дни. Оказва се обаче, че подаването им  не е никак проста работа.

Как и къде да се оплачем от страницата на ЦИК не става много ясно. Така или иначе – сигналите се подават в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Оказва се, че и там сигналите се подават доста трудно. Системата изисква електронен подпис.

В момента ЦИК и КЗЛД обсъждат как да ограничат онлайн справките за ЕГН-та.