Агнешкото месо в магазините във Варна - предимно родно производство

Животът

19-04-2014, 10:50

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

На печата има и номер от 01 до 28, показващ региона, където е заклано животното

Агнешкото месо в търговската мрежа във Варна е предимно родно производство. Заради Великденски празници контролът е засилен, като инспекторите следят още за качеството на яйцата, боите за тях и козунаците, информират от Областна дирекция по безопасност на храните.

Потребителите могат да се ориентират за произхода на агнешкото месо по идентификационната маркировка. "При агнешкото месо върху плешката и бутовете се поставят елипсовидни печати. В горната им част е изписано BG, което означава, че произходът е български. На печата има и номер от 01 до 28, показващ региона, където е заклано животното. За регион Варна, където има общо 4 кланици, номерът е 03. Купуването на месо директно от частни производители е нож с две остриета, тъй като то не винаги е чисто и екологично. "Въпрос на личен избор е да си купиш месо от частен стопанин, а не от регламентирано място. Въпрос на потребителска грамотност е да купиш агне по обява, в която пише, че то е отглеждано в биоферма, без да провериш има ли регистрирани такива ферми в региона.

Месните продукти, които от началото на годината са поставени под възбрана, са малко като количество. Най-често причините са изтекъл срок на годност и пропуски в документацията за произход.