Рецепти за великденски курабии

Животът

19-04-2014, 13:00

Снимка:

svejo.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Символика на великденската трапеза

Великденски венчета и кифлички

Задължителни вкусотии за празничната трапеза

Великденските курабии са задължителни в празничното меню на великденската трапеза. Освен това се слагат и към яйцата, които носим на близки и приятели, когато отиваме на гости. 

Вкусотиите изискват качествени продукти със стайна температура и добра фурна, за да се изпекат равномерно. Голяма част от рецептите не включват мая, но понякога, след като вече сте изрязали тестото с формички, може да се наложи да изчакате няколко минути, преди да пъхнете тавата във фурната. 

Някои домакини се оплакват от неприятния и натрапчив аромат на амонячната сода, която присъства активно в доста рецепти за великденски курабии. В случай, че и на вас не ви допада, проверете дали не може да използвате като заместител сода бикарбонат или бакпулвер.

Великденски курабии без мазнина

Необходими продукти: 500г брашно, половин кофичка кисело мляко, 100г, 3 яйца (размер М), 1ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбърквате яйцата и захарта. Добавяте киселото мляко с разтворената в него сода.
  2. Брашното се пресява и се смесва с ванилията, а след това се изсипва при останалата смес.
  3. Замесва се тесто, което се разточва на тънка кора. От него с помощта на формички изрязвате великденските курабии и ги подреждате в тава, покрита с хартия за печене.
  4. Оставяте така 10-15мин и слагате във фурната. Великденските курабии без мазнина се пекат на 190-200градуса до златисто.

Великденски курабии със стафиди

Необходими продукти: 200г захар, 200г кисело мляко, 1 пакетче масло, 4 яйца, 3-4ч.ч. Брашно, 100г стафиди, ванилия, кората на 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Разбивате яйцата, като преди това сте отделили един жълтък за намазване на курабиите, преди да ги изпечете. Към яйцата добавяте захарта и маслото и отново разбърквате.
  2. След това слагате млякото с разтворената в него сода, стафидите и половината брашно.
  3. Отново разбърквате и добавяте настърганата кора от лимон, ванилията и останалото брашно.
  4. Омесвате тесто, от което изрязвате великденски курабии с помощта на формички.
  5. Намазвате ги с отделения жълтък. Печете в умерена фурна до готовност.

Великденски курабии с масло

Необходими продукти: 1пакетче и половина масло, 300г брашно, 100г захар, 1 ванилия, кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Маслото се разтопява на водна баня или в микровълновата. Прибавя се захарта и се разбива до получаване на хомогенна смес.
  2. Слагат брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Омесва се тесто, което се покрива с прозрачно фолио и се слага в хладилника за около час.
  3. След това се вади и се разточва на тънък лист, от който се режат сладките.
  4. Великденските курабии с масло се пекат на 180 градуса за 15мин. По желание, след като поизстинат може да ги украсите с глазура.

Класически великденски курабии

Необходими продукти: 500г брашно, 250г захар, 2 яйца размер L, 100г мазнина (масло или мас), 1ч.ч. кисело мляко, 1 кафена лъжичка сода бикарбонат,1/2ч.л. Амонячна сода, 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Отделяте 1 жълтък и разбивате останалите яйца заедно с мазнината и киселото мляко, с разтворената в него сода бикарбонат.
  2. След това добавяте пресятото брашно, смесено с амонячната сода и ванилията. Омесвате тесто, от което отделяте малки топки с размер на орех.
  3. Намазвате ги с жълтък, поръсвате със захар, в средата поставяте ядка или стафида (по желание, преди да ги намажете, може да сложите и парченце локум).
  4. Великденските курабии се пекат на 180 градуса до готовност. Не се притеснявайте, ако се напукат – това не вреди на вкуса им, а видът им става още по-автентичен.

Лимонени великденски курабии

Необходими продукти: 2ч.ч. Брашно, 1 пакетче масло, 1/2ч.ч. захар, 1 яйце размер L, 1ч.л. бакпулвер, щипка сол, 2с.л. лимонов сок и кората от един лимон.

Начин на приготвяне:

  1. Разтопявате маслото на водна баня или микровълновата. Добавяте захарта и яйцето и разбърквате.
  2. След това слагате пресятото брашно с бакпулвера, настърганата кора от лимона и лимоновия сок.
  3. Омесвате меко, еластично тесто, което поставяте за половин час в хладилника.
  4. После го разточвате на тънък лист и изрязвате великденските курабии. Печете за 10-12мин на 180 градуса.
  5. Източник: rozali.com