Крадци- разузнавачи дебнат във фейсбук по Великден

Крими

19-04-2014, 14:26

Автор:

BurgasUtre.bg

Всичко от Автора

Шпионират кой кога ще отсъства от дома си и атакуват

Изпечени крадци ни дебнат в социалните мрежи, маскирани като наши приятели. Това е последен писък на модата в престъпния свят, предупреждават криминалисти. Обирджиите прилагат методи като на Джеймс Бонд, за да докопат апетитна плячка. Разузнаването може да продължава месеци наред, без изобщо да се усетим.

Крадците харесват наши снимки, пускат закачливи коментари, а от време навреме подпитват къде ще празнуваме празничните дни. Те бързо се ориентират по снимките какво има в домовете на хората, какви коли карат, къде работят и какво е материалното им положение. Ако сте имали неблагоразумието да пуснете фотоси от хола си, на които се виждат лаптоп, плазмен телевизор и други интересни предмети, а след това сте съобщили в мрежата, че заминавате за Великден, то вие сте сред потенциалните жертви. Оборудвани с необходимата им информация, крадците са готови да атакуват домовете, докато стопаните разпускат на няколкостотин километра.
Друг изпитан номер на крадците е да се маскират на доброволци, които уж събират помощи за бедни и болни деца. Бандитите обикалят от врата на врата по празниците и там, където не им отворят знаят, че стопаните ги няма. Те най-често избират да оберат апартаменти на по-високи етажи и във входове без асансьор, защото рискът да ги хванат комшиите е минимален.