В навечерието на Великден: Доброволци преглеждаха възрастни хора

Мисия Пловдив

19-04-2014, 16:10

Снимка:

Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От инициативата се възползваха над 100 човека

В навечерието на един от най-големите християнски празници Великден, доброволци от БЧК и кардиолог прегледаха безплатно повече от 100 жители на пловдивското село Найден Герово. Това е второто село след Цалапица, в което след всеки преглед беше изготвена здравна анкетна карта на всеки човек.

„В малките населени места има дефицит на лекари, а на места липсват здравни служби. По тази причина доброволци започват да обикалят селата в помощ на възрастните и самотни хора, заедно с помощта на охранителни патрули”, заяви директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Данните от прегледите на хората се въвеждат в здравни карти. Те ще дават една ясна представа за здравето на пациента, когато отиде при лекар. Периодичното измерване на кръвното налягане може да даде информация за назряващ проблем. Смесените патрули между доброволци от БЧК и частни охранители ще работят в района на Пловдив напълно доброволно, като се очаква до края на годината година всеки пенсионер да се сдобие с подобна здравна карта.

„Не разменяме никакви средства и никакви финанси – всичко е на доброволни начела от наша страна и този ресурс, с който разполагаме го предоставяменапълно безплатно, включително транспортните средства са за наша сметка”, заяви управителят на „Трафик сот” Александър Апостолов.

Предстои БЧК и охранителната фирма да направят социална приемна, където ще се дават социални консултации и при нужда ще се прави социално подпомагане на хората. Изготвянето на здравни анкетни карти ще продължи и в останалитенаселени места на пловдивска област.