Бърза помощ след празнично преяждане

Животът

20-04-2014, 08:51

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преяждане - враг №1 по празниците

Няколко лесни съвета, за да сте отново във форма

Най-доброто, което можете да направите е да се контролирате пред вкусотиите на масата. Е да, това не винаги е възможно. Ето защо може да ви бъде полезно да научите няколко начина за възстановяване на организма след преяждане, което пък ще ви помогне да не качвате излишни килограми.

1. Увеличете количеството на течностите

След преяждане в организма се наблюдава ефект на задържане на влагата. Това е лошо по две причини: увеличава се теглото и няма възможност за извеждане на токсините от тялото. При този начин за справяне с преяждането се включва принципа: “защо да задържам това, което постъпва в достатъчно количество”. Ден или два след преяждането е необходимо да изпивате два пъти повече течности, отколкото поемате обичайно. Най-добре е да приемате чиста чешмяна вода, но работа ще свършат пресните сокове и минералната вода. Изключете напитките, съдържащи кофеин. Следете колко сол приемате, тъй като солта способства за задържането на течности в организма.

2. Избягвайте алкохола

Алкохолът обезводнява тялото, дава излишни калории и като цяло създава допълнително натоварване на всички системи на организма. Ето защо е препоръчително след преяждане, в рамките на два дни поне, да не приемате никакъв алкохол.

3. Избягвайте недояждането

Първото ви желание може да е да погладувате с намерението да разтоварите организма след обилното хранене. Но този подход създава допълнително натоварване на организма и при продължително прилагане може да доведе до пълно нарушение на обмяната на веществата.

Правилният подход е следният:

- Намалете малко количеството храна, така че да усещате заситеност, без тежест в стомаха;

- Концентрирайте се върху белтъчните храни. Белтъчините съдействат за ускоряване обмяната на веществата.

4. Физически упражнения

В случай, че редовно посещавате спортната зала, в дните след преяждане се фокусирайте не върху кардио (аеробни) упражнения, а върху силовите.

Силовите уреди ще въздействат на запасите на гликоген в мускулите. По този начин, запасите въглехидрати, получени по време на обилното похапване, ще се използват за попълване на запасите от гликоген.

5. Подгответе организма за преяждането

Ако знаете, че ви предстои някакво тържество, на което по-скоро няма да устоите пред храната, е добре да се подготвите. Това най-малкото ще ви помогне да не натрупате излишни килограми.

Ден преди събитието леко намалете количеството приемани мазнини и въглехидрати. Така ще създадете малък енергиен дефицит, който скоро ще можете да запълните.

Източник tia.bg