Преяждането с яйца може да отключи алергии

Белтъкът води до белтъчно натоварване на бъбреците, както и на целия организъм, обясни експерт

Преяждането с яйца може да отключи алергия, каза за „Фокус” д-р Светлана Моминска, специалист по хранене и диетика в Регионална здравна инспекция - Велико Търново. За човек, който не е приемал животински белтък по време на 40-дневния пост, приемането на яйца в по-голямо количество натоварва организма.

„Всички алергии са на фона на това, че организма, посрещайки или приемайки чуждороден белтък, може да отключи имунен механизъм, който да предизвика алергична реакция”, посочи д-р Моминска. Тя съветва в по-малки количества да бъдат консумираните яйца, тъй като една от съставните части - белтъкът, води до белтъчно натоварване на бъбреците, както и на целия организъм.

При възрастния човек, който много години е консумирал яйца, е трудно да се отключи такава алергия, но може на фона на някакво друго заболяване да се предизвика такава. Много от децата могат да реагират с непоносимост белтъка на яйцето, появява се сърбеж, което не е алергична непоносимост, а нещо бързо преходно и не животозастрашаващо състояние.

„Не по-малко опасни са обаче и жълтъците. При хора с някакво заболяване на жлъчката или на стомашно-чревния тракт, предизвиква разстройство, повръщане и по такъв начин може да се провали великденския празник. Великденската трапеза, независимо, че е много отрупана, за да бъдем здрави, и годината щастлива, е необходимо по малко, може трапезата да е отрупана с козунаци, но по-добре четвъртинка, половинка филийка да се вземе от козунака”, каза още д-р Моминска.

Тя препоръчва по възможност козунакът и яйцето да не се консумират едновременно, тъй като е много голямо енергийното съдържание и в двата продукта.