Над 2 млн. туристи в Берлин за Великден

Новото този път са лозунгите за мир и снижаване на напрежението в Украйна

Великденските празници тази година в Германия са съпроводени от слънчево и топло време, което изкара милиони граждани на открито сред природата. От берлинската община съобщават за над 2 милиона туристи, които от петък до понеделник са част от великденската атмосфера на германската столица, предаде БНР.

В неделя сутринта милиони германски деца се впуснаха да търсят боядисаните великденски яйца, донесени, както повеляват традициите още от 17-и век, от великденския заек Хани. От тази година той вече си има и собствена страница в Интернет и профил във "Фейсбук". 206 милиона шоколадови зайци, които са традиционният подарък за деца по великденските празници, бяха продадени в навечерието на Великден и техният брой за първи път надхвърли броя на шоколадовите Дядо Коледа.

На много места в Германия бе спазена и старата традиция Великден да бъде посрещнат освен с празнични литургии и с големи огньове, които бяха запалени на площадите пред църквите. Празничната великденска трапеза, с която се слага край на продължителните великденски пости, е също важна част от големия християнски празник. Освен традиционното великденско агне, в менюто задължително е включен и сладкият великденски хляб Остерцопф, който почти не се различава от българските козунаци.

По Великден в Германия се организират и така наречените Великденски протестни маршове. Тази година те преминават под мотото "За мир, срещу търговията с оръжие”. Новото този път са лозунгите за мир и снижаване на напрежението в Украйна.