България е пример за всички народи за толерантност между вярващите

Това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България

България е пример за всички народи за толерантност между вярващите и това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България, каза в интервю за БТА Видинският митрополит Дометиан, отправяйки своя Великденски благослов.

"Наред с Великия празник на Христовото възкресение, тържеството на живота, свободата, правдата и радостта, българският народ, и по специално българският парламент, чества 135 години от Търновската конституция, която е основният закон на възкръснала България", заяви митрополитът и допълни:

"В нея още е залегнала и мисълта, идеите за справедливост към всяко човешко същество - независимо от неговия майчин език, вероизповедание и народност. И е казано, че който прекрачи границите на свободна България, да се чувства достоен гражданин на своята държава и страна".

По думите му това предполага, че "всеки в нашата мила Родина майка България е ощастливен да живее според правилата, закона и традициите на своята народност, вяра и политическо убеждение".

"Но те не са дошли така даром за човека, те са плод на Христовата спасителна проповед за любовта към Човека, даже към враговете, за взаимно опрощаване, ако съгрешим един към друг, и да вървим напред един за друг, да градим здраво общество на справедливостта в името на това, че сме Божии чада, защото всеки роден на тази земя е чадо на Бога, независимо от своя език, народност и вероизповедание", посочи митрополитът.

По щастливо съвпадение на календарните дати тази година сме ощастливени православни, католици, протестанти, всички християнски вероизповедания и честваме в един ден светлото Христово Възкресение.Тябва да се възползваме от този дар на Бога, когато всички ще прославяме неговото Възкресение, да помислим един за друг, да бъдем единни в любовта, отбеляза митрополит Дометиан.

"Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто, светло, братолюбиво и достойно за изграждане на нашето лично, семейно и обществено добруване като верни и достойни граждани на скъпата ни Майка - Родина България", каза още митрополит Дометиан.

"На всички от все сърце молитвено желая: в здраве, бодрост и крепки сили, да бъдем озарени от незагасващата светлина на Възкръсналия Христос, за да пребъдва в сърцата ни Неговия спасителен поздрав: "Мир вам! - Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във Възкръсналия Христа обич и благословение!" Възкръсна Христос и животът тържествува - да бъде нашият Пасхален и жизнеутвърждаващ празничен девиз".