IX маратон "Четяща Стара Загора" 2014!

Вижте програмата на старозагорския Маратон на четенето

Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциацияв партньорство с Асоциация „Българска книга"и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Организаторите на Деветия маратон „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА" канят на 23 април всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на четяща Стара Загора. Можете да го направитена работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете на библиотека „Родина" и РБ „Захарий Княжески", и в социалните мрежи.

Маратонът се организира в партньорство от библиотека „Родина" и Регионална библиотека „Захарий Княжески", с подкрепата на общинска администрация, местни медии, ИК „Хермес", ИК „Сиела", ИК „Персей", образователни и културни институции.

Маратонът стартира на 23 април (сряда), 10:30 – 16:30 ч., бул. Цар Симеон Велики – пред книжарница „Хеликон”. Предстои хепънинг на книгата и четенето под надслов „Стара Загора чете своите поети”, с участието на гостуващите писатели Александър Чобанов и Иван Раденков, на старозагорски поети, ученици и граждани.
В програмата:
- Щафетно четене „Стара Загора чете своите поети” с избран стих или поетичен откъс;
- Творческо ателие „Любими герои от любими книги”
- Театрална сцена на открито – ученически драматизации на откъси от избрани книги;
- От 12:30 часа Александър Чобанов (един от сценаристите на сериалите „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота“ и др.) представя дебютния си роман „Хлапета” и чете стихове на старозагорски поети с ученици от гимназиите и граждани.
- В 14:30 часа ще бъде представянето на младия автор Иван Раденков и романа му за деца „Книга за татковци”;
- Акция „Роден на 23 април”. Каним всички малки и големи рожденици да отбележим празника им с книга пред книжарница „Хеликон.
-Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.
- Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.