Пикът на Лиридите ще е на 22 април

Животът

21-04-2014, 16:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марс идва рекордно близо до Земята

Звездното небе през април

Лиридите са метеорен поток, породен от кометата C/1861 G1 Тачър.

В пролетните нощи от 16 до 26 април 2014 година можем да се полюбуваме на един от най-старите звездопади – Лиридите. През пролетта ще може да се наблюдава метеорният поток Лириди, съобщиха от Московския планетариум, предаде ИТАР-ТАСС.
Лиридите са метеорен поток, породен от кометата C/1861 G1. Ежегодно се наблюдава метеорен дъжд, наричан понякога априлски лириди. Неговият радиант лежи недалеч от Млечния път - на границата между съзвездията Лира и Херкулес.
Пиковият момент е на 22 април, а обичайното време за наблюдения е от 19 до 25 април.
Метеорите са слаби. Максималното число при пика е около 20 метеора на час. Не е изключено обаче и внезапно усилване на звездопада, когато на час падат до 100 метеора, както се е случвало през предишни години.
За последен път това явление е наблюдавано през 1982 г., когато за много кратък период от време са паднали над 90 метеора. Скоростта на движението им е 48 км/секунда.
Лиридите се виждат най-добре в средните северни ширини.
Тази година, за разликата от миналата, на наблюдението на звездопада няма да попречи лунната светлина. Луната е във фаза последна четвърт и затова гледката на падащите звезди ще е красива. Те ще могат да се видят с просто око.
Лиридите са един от най-старите наблюдавани действащи ежегодно метеорни потоци. За тях съществуват исторически данни отпреди повече от 2500 години.