135 онкоболни в Бургас питат къде да се лекуват

Хората масово търсили посредничество за достъп до ТЕЛК

Най-честитят въпрос, който онкоболните в града задавали, след поставената им диагноза бил как да стигнат до ТЕЛК и къде могат да отидат да се лекуват. Това са изводите след тримесечното продължение на проекта на сдружение "Онкоболни и приятели" в Бургас, който целеше да улесни хората, стигнали до страшната диагноза в пътя им за оздравяване или лечение.

Оказва се, че за по-малко от три месеца 135 души са потърсили помощ в Пациентския информационен център в Бургас. Сред тях е имало и близки на болните. Най-често те търсили препоръка за специалисти, информация за лечението на конкретни заболявания.

Дрегите молби са били за информация за здравните и осигурителните си права, както и за правото си на социално подпомагане.

Хората с онкологични проблеми много често имали нужда от посредничество за достъп до информация от ТЕЛК, за срокове за представяне пред комисията, срокове за обжалване на решение, съдействие при попълване на декларации за Дирекция "Социално подпомагане", както регистрационни карти за включване в програма, която осигурява рехабилитация, както съдействие за копиране и изпращане на различни медицински документи към специалисти в страната и чужбина. Най-често по наблюдения на служителите от сдружението, онкоболните се насочвали към специалисти от столицата.