А. Първанова: Хората очакват повече Европа за гражданите, а не за бизнеса

Хората очакват от новия Европейски парламент повече Европа за гражданите, а не повече Европа за бизнеса, заяви лидерът на НДСВ Антония Първанова пред журналисти в Добрич. По думите й  перспективата за протекционизъм по отношение на бизнеса вече се е изчерпала и, ако няма обединение около кауза, европейският проект ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства.

Първанова, която е досегашен евродепутат, смята, че бъдещият Европейски парламент ще бъде по-балансиран, но все пак "с малко повече в дясно". "И може би с повече евроскептици, което е лошо, защото евроскептицизмът не е в интерес на България и на новите страни-членки на ЕС. От друга страна това ще доведе до повече разумност при гласуване на законодателството и в по-голяма степен до консолидация на вота", заяви  Първанова. Тя смята, че в крайна сметка резултатът ще бъде приемането на много по-конструктивно законодателство, ориентирано към интересите на гражданите.

Евролистата на Коалиция обединени демократи /КОД/ е много млада, със средна възраст 37 години.  Тя коментира, че у нас дебатът за предстоящите европейски избори вместо върху европейски политики се фокусира върху национални проблеми и това капсулира твърдите ядра на партиите.