Качват железния трон на крал Джофри на Античния (ВИДЕО)

Реквизитът ще бъде в Пловдив 3 дни

Железният трон, истинският - този, за който се бият всички във враждебния свят Вестерос и в момента е притежание на антипатичния крал Джофри, идва днес в Пловдив. Дотук само феновете на хитовия сериал на HBO "Игра на тронове" (Game of Thrones) са разкодирали съобщението, но става въпрос за възможно най-емблематичния реквизит от шоуто.

Тронът, който е висок над два метра и тежи повече от 100 килограма ще бъде изложен за по три дена в пет български града, придружаван от строга охрана. Той прилича повече на уред за мъчение, защото според легендата е направен от мечовете на падналите врагове на краля и е страшно неудобен, за да може предводителят на Седемте кралства да е винаги нащрек.

Обиколката на символа на "Игра на тронове" у нас започна на 11 април от крепостта Царевец във Велико Търново. После бе в Бургас и Варна. През следващите три дни ще бъде ред на феновете в Пловдив да се снимат с впечатляващия реквизит, а след това - от 25 до 27 април - и на тези в София. 

Междувременно манията около хитовия сериал се засилва обратнопропорционално на броя на дните, оставащи до премиерата на четвъртия сезон.

Американското списание "Венити феър" посвети априлския си брой на шоуто и възложи фотосесията на най-известния си фотограф - Ани Лейбовиц. Една новина за "садистичен" учител от Франция, който наказва учениците си, като им разкрива какво се случва нататък в поредицата, пък обиколи мълниеносно медиите и социалните мрежи във вторник и предизвика тръпки у всеки верен фен. 

 

Премиерата бе на 6 април, като българските зрители видяха епизода по телевизионния канал на НВО вечерта на 7 април. И тази година епизодите в поредицата ще бъдат 10, всеки с продължителност от един час. Мотото на предстоящия сезон е "Всички са смъртни" (Valar Morghulis), а символът върху разпространените постери - тайнственият черен гарван с три очи, който се явява в сънищата на Бран Старк.

Шоуто, което три години подред обира визуалните отличия на наградите "Еми", е базирано на фентъзи поредицата на Джордж Р. Р. Мартин "Песен за огън и лед", като всеки сезон е екранизацията на един от романите. Идеята на Мартин е книгите да станат общо седем, като в момента работи по шестата. Неотдавна той разкри, че е споделил идеите си за финала на поредицата със създателите на телевизионната продукция, за да е сигурно, че ще има кой да довърши историята, ако нещо се случи с него.