Център за екологична инфраструктура отваря врати

Центърът се открива в Деня на Земята - 22 април

Център за развитие на екологичната инфраструктура отваря официално врати днес в Стара Загора. Той се изгражда по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Центърът за развитие на екологичната инфраструктура ще обединява по уникален начин теория и практика и ще извършва научно-изследователска, консултантска и учебна дейност по управление на отпадъците; подобряване, запазване и възстановяване на околната среда и развитие на екологичната инфраструктура; организиране на симпозиуми, конференции, семинари и изложби чрез международно сътрудничество и партньорство. Центърът се помещава в напълно реновираната лаборатория на бившия Азотноторов завод, Стара Загора и разполага с 50 оборудвани зали и кабинети.

Партньори по проекта „Разработване и актуализиране на образователни програми в сферата на сигурността в съответствие със специфичните потребности на пазара на труда и бизнеса“ в сферата на екологията и опазване на околната среда по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са Военна Академия „Г. С. Раковски“ и фирма за екологично, безопасно и икономически ефективно третиране на опасни отпадъци, генерирани при дейността и/или собственост на производствени предприятия и домакинства.

Денят на Земята  - 22 април – носи много символика и не е случайно избран. На 14 декември в далечната 1930 г. България е първата страна в света, която чества Празника на Земята. Денят се отбелязва по предложение на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев - известен български политик, журналист и адвокат. Идеята му получава широка подкрепа от министрите на земеделието от цяла Европа. Празникът на българската земя става повод организаторите да поемат инициатива за установяване на Международен ден на Земята. Идеята намерила силна подкрепа от председателя на Международния земеделски институт в Рим.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 в САЩ и Канада. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На 22 април 1992 г. страната ни подписва клетвата в името на Земята.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.