Театралите на ПМГ представят "Хаос в бяло" на бургаска публика

Тази година Младежкият театрален фестивал „Бургаски изгреви” празнува своя 10-годишен юбилей

От днес, както всяка пролет Фестивалът ще направи Бургас театрална столица на младежкия любителски театър. Стотици млади актьори от цялата страна ще се събeрат, за да представят постиженията си, да се срещнат с приятели, да споделят любовта си към сценичното изкуство и, разбира се, да се конкурират за Гран при – Статуетката.

Театралното ателие при ПМГ „Акад.С.П.Корольов”- Благоевград представя постановката на Карън Дуулинг „Хаос в бяло”. „Птиците” на Павлин Славов ще разсмеят бургаската публика с една ситуационна комедия в спешно отделение, за отношенията между изморен и леко откачен лекар, оттегчена и изтормозена рецепционистка и похотлив санитар.

„Бургаски изгреви” е най-големия детски и младежки театрален фестивал в България. Започнал с участието на 4 града с 5 постановки при Първото си издание през 2005 г. до 22 града с 45 постановки при Деветото си издание през 2013 г. , в т.ч. 5 спектакъла на руски и 12 – на немски.

Той се провежда от Сдружение АртЦентър ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община-Бургас. Фестивалът дава възможност на децата и младежите от града ни да се запознаят с високо стойностни театрални спектакли и с постиженията на своите връстници, развива духовното им развитие и стимулира интереса им към магията, наречена „театър”.

В четирите дни на конкурсна програма, след много стриктен подбор, в Залата на ДНА ще бъдат представени 28 спектакъла. Бургаската публика ще се наслади на много и разнообразни по тематика постановки – като се започне от приказките на Шарл Перо, мине се през класиците Радичков, Алеко Константинов и Добри Войников и се стигне до Томас O`Браян и Лорка. Тази година се отличава с многото авторски спектакли, някои подготвени специално за Юбилея.

Фестивалът „Бургаски изгреви” зарежда младите актьори със своето специфично настроение. Показва им, че театърът наистина е магия – стъпиш ли на сцената, вкусиш ли сладостта от аплодисментите – пристрастяваш се към него за цял живот.

Преживяванията им оставят затрогващо топли спомени, които ги карат с нетърпение да очакват следващото си участие и да се връщат в Бургас и следващата пролет, и по-следващата.