Стефанова завърши с победа в Гран При

Българката ще защитава световната си титла в ускорения шах

Гросмайстор Антоанета Стефанова завърши с победа участието си във ФИДЕ Гран При за жени в Ханти-Мансийск, Русия. Българската шахматистка ще защитава световната си титла от Батуми по ускорен шахмат.

В последния 11-ти кръг Ети, която е Почетен гражданин на Пловдив,  спечели с черните фигури срещу Нафиза Муминова от Узбекистан. Стефанова игра в типичния за нея агресивен стил. Още на 13-ия ход след позиционна жертва на качество българката накара противничката си да се защитава и уверенно достигна до победата си.

В крайното класиране Антоанета Стефанова е с 5,5 точки и дели 6-то – 7-мо място. Трикратната световна шампионка китайката Хоу Ифан спечели турнира с 8,5 точки от 11 възможни. Втора е рускинята Олга Гирия със 7 точки. Трета с 6,5 т. е Александра Костенюк, също от Русия.

След приключване на четвъртия етап от веригата за шахматистки ФИДЕ Гран При шахматните битки в Ханти-Мансийск, Русия продължават.

От 23-и до 28-и април в Ханти-Мансийск ще се проведат Световните индивидуални шампионати по Ускорен шахмат и Блиц. И двата турнира ще се играят по Швейцарска система.