САЩ готвят нови санкции срещу Русия до дни

Новините

22-04-2014, 13:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Причината е в неизпълнението на Женевското споразумение

Правителството на Съединените щати ще вземе решение до дни за допълнителни санкции срещу Русия, ако тя не изпълнява женевското споразумение за намаляване на напрежението в Украйна, пише mediapool.

Русия публично трябва да поиска от проруските сепаратисти в източна Украйна да освободят окупираните сгради, да приемат амнистия и да уредят споровете по политически път, заяви
говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.

"Ако не предприемат тези стъпки в следващите дни, ще има последици. Очевидно ние ще трябва да вземем решение до дни дали ще има последици заради бездействието. Ако няма напредък, ние сме готови, заедно с партньорите ни от Европа и от Г-7, да наложим допълнителни санкции", добави Псаки.

Членове на Конгреса настояват президентът Барак Обама да наложи нови строги санкции на руската енергийна индустрия и големите банки, за да накара президента Владимир Путин да
изтегли войските от границата с Украйна и да не предприема нови нахлувания в украинска територия.

"Мисля, че е време за нов кръг от санкции", каза по телефона на Ройтерс сенаторът от
Кънектикът Крис Мърфи.

Той смята, че на Москва трябва да бъдат дадени два-три дни да изпълни женевското споразумение.

"Важно е да се използват дипломатически решения, когато е възможно", добави той.

Някои членове на Конгреса изразиха съмнение, че наложените досега санкции - като визови ограничения на отделни лица - ще възпрат Москва.

"Ще загубим източна Украйна, ако продължаваме както досега", каза сенаторът републиканец Боб Коркър пред телевизия Ен Би Си.