Стара Загора утре: 23 април

Времето: През нощта от юг високата облачност ще се увеличава. Почти тихо. На места в низините ще има намалена видимост. Минималните температури ще са между 7 и 12°. Утре до обяд ще е с разкъсана средна и висока облачност. Ще се появи слаб източен вятър. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в Северна България и планинските райони ще започне да превалява дъжд. Дневните температури няма да се променят съществено и максималните ще са между 19° и 24°.

 

На 23 април кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще подпише четири договора на обща стойност 6 733 000 лв. по проект: „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“. Проектът е на стойност 28 903 000 лева, а общият размер на безвъзмездната финансова помощ - 24 643 458 лева. Основната цел на проекта е увеличаване възможностите за избор за екологичен транспорт - тролейбусен и велосипеден, с гарантирано качество, бързина и безопасност на придвижване.

 

На 23 април от 9ч. кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще даде пресконференция за представители на медиите във връзка с кандидатурата на Стара Загора за участие в конкурса „Предизвикателство за кметове“ на фондация Блумбърг.

 

На 23 април от 14.00 часа, ще има пресконференция на Съюза на архитектите Темата е: Арх. Йордан Тангъров, председател на Дружеството на старозагорци в София, ще представи своите нови проекти за родния си град Стара Загора.

 

Клуб „Отворено общество" Стара Загора ще даде заключителната пресконференция на проект „Общество на граждани и поети", която ще се проведе на 23-ти април от 11.30 часа в зала 2 на Община Стара Загора.

За осма поредна година Библиотека "Родина" и Община Стара Загора организират маратон на четенето в града на липите. В него могат да участват всички любители на хубавата книга - деца, ученици, студенти и възрастни, на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, както и в семейна среда. Стартът на "Четяща Стара Загора" ще бъде даден на 23 април в 7:30 часа във фоайето на Община Стара Загора.

От 10:30 – 16:30 ч., бул. Цар Симеон Велики – пред книжарница „Хеликон” ще се състои хепънинг на книгата и четенето под надслов „Стара Загора чете своите поети”, с участието на гостуващите писатели Александър Чобанов и Иван Раденков, на старозагорски поети, ученици и граждани. В програмата:

- Щафетно четене „Стара Загора чете своите поети” с избран стих или поетичен откъс; - Творческо ателие „Любими герои от любими книги”

- Театрална сцена на открито – ученически драматизации на откъси от избрани книги;

- От 12:30 часа Александър Чобанов (един от сценаристите на сериалите „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота“ и др.) представя дебютния си роман „Хлапета” и чете стихове на старозагорски поети с ученици от гимназиите и граждани.

- В 14:30 часа ще бъде представянето на младия автор Иван Раденков и романа му за деца „Книга за татковци”; - Акция „Роден на 23 април”.

-Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.

- Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.

На 23 април РИМ - Стара Загора се включва за 9-та поредна година в националната инициатива „Маратон на четенето”. От 12:00 до 16:00 ч. на Лапидариума в музея ще бъде отворен "Кът за четящите", където ще прозвучат стихове от старозагорски поети, биографии на старозагорски художници, спомени от близкото и далечно минало на нашия прекрасен град.

Беройци ще се включат в Маратона на четенето в книжарница "Приятели" в Стара Загора от 20 ч., а с това събитие ще бъдат закрити Националният поход на книгата и Маратонът на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

 

На 23 април от 19,00 ч. на сцената на Старозагорската опера в „Травиата“ от Джузепе Верди в ролята на Виолета Валери гостува талантливото сопрано със световна кариера Евгения Брайнова. Тя е завършила НМА „П. Владигеров" при доцент /тогава/ Ж. Костова. Дебютира на сцена още като студентка в Учебния оперен театър на НМА /Сузана, Серпина/. Специализира в Баден /Австрия/ при проф. Ева Блахова, в майсторските класове на проф. Райна Кабаиванска в София и Сиена /Италия/, както и в Академията за високо майсторство към Арена ди Верона. С огромния си сопранов репертоар печели редица награди на престижни конкурси. Гостувала е самостоятелно или с оперни трупи в Испания, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Египет, Гърция, Русия, Китай и др. От години живее и работи в Италия.

 

Мариан Вълев, извесетен като Куката от "Под прикритие", гостува в Стара Загора с моноспектакъла "ВИП" от Ерик Богосян. Спектакълът е на 23.04 (сряда) от 19.30 ч. на сцената на СИНДИКАЛЕН ДОМ – Стара Загора.

 

Павел баня: Символично ще стартира превантивния ремонт на участък от второкласния път Шипка - Павел баня. За стартирането на ремонтните дейности са осигурени 500 хил. лева от бюджета на АПИ. Средствата са от спестените за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа.