Принц Чарлз и Мик Джагър купуват килими, ръчно направени в Родопите

По нашите килими се разхождат кралски крака, разказват майсторите

Знаете ли, че Банката на Англия, принц Чарлз и вокалистът на Ролинг Стоунс Мик Джагър купуват килими, изработени ръчно в сърцето на Родопите?

В малка българска работилница в Костандово сръчни ръце предат, режат и превръщат вълната в прекрасни флорални мотиви, които в рамките на няколко месеца стават килими, достойни дори и за принц, пише Франс прес.

Директорът на фабриката Нино Парпулов разказва, че всичко тръгва от малка работилничка, където 28 жени неуморно циркулират между дървените станове, на които тъчат и кутиите, в които прибират преждите с вълна във всякакви цветове. Фабрика "Хемус" се гордее, че е един от последните производители на ръчно изработени килими с големи размери (около 120 кв. метра). Създават се не повече от дузина килими на година. Всеки килим изисква по месец работа и включва няколко тъкачки едновременно.

"Важно е да се знае, че това, което правим тук отива на място, където ние никога няма да отидем. По нашите килими се разхождат кралски крака", разказва Светла Ламбова, която преди година оставя нивите си с лук и картофи, за да дойде да работи във фабриката, заедно с още няколко жени от един от най-бедните райони на България. "Мислех, че ще е много трудно да се научи човек и, че тази работа не е за мен. Винаги съм била по-бавна от другите тъкачки", допълни тя.

145 евро за квадратен метър

Нино Парпулов купил фабриката заедно с британския си съдружник Дейвид Брамфорд през 90-те години. Персоналът му бил от 1100 жени, които останали на работа след падането на комунизма в България. Американска фондация им отпуска 38 хиляди евро помощ, която се използва за набиране и обучение на персонал. Работата е трудна и изморява очите и ръцете, които по цял ден се занимават с изключително фина вълна.

"Половината от жените напуснаха", разказва 40-годишната Светла Мундова, една от новите тъкачки, която в момента изработва голям килим в бежово и кафяво. Крайният резултат от този труд струва 145 евро на квадратен метър. "До момента няма по-добри от нас. Не само в България, но и в Европа", казва Нино Парпулов пред АФП. "Ние сме единствените, които предлагат толкова големи размери със сложни мотиви и разнообразни цветове".

Вълната се боядисва на място, за да е в точните цветове на мебелите или стените на стаята, в която ще бъдат сложени. Съвсем наскоро Рилският манастир се сдоби с килим от фабриката. "Сега мога спокойно да кажа, че и ние сме оставили нещо на България", завърши Парпулов.

Източник: БГНЕС