Сополанкото и Долара отново в ареста за трафик на наркотици

Крими

22-04-2014, 22:16

Снимка:

МВР

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Криминалисти на ОД МВР-Шумен, съвместно с ГДНП, пресякоха канал за трафик на наркотични вещества

Операцията по противодействие на производство и разпространение на наркотични вещества е реализирана под надзора на окръжна прокуратура, съобщават от пресцентъра на МВР.

Криминалистите работили по информация, че в средата на април жители от град Нови пазар са предприели пътуване до Турция и след като закупили прекурсор за производство на амфетамин във вид на таблетки, го укрили в Истанбул. На 19 април т.г. криминално проявените Е.К. /40 г./ и М.М. /40 г./ внесли стоката в България с лек автомобил „Фолксваген” с шуменска регистрация и я доставили на Е.А./39 г./ в Нови пазар. Същия ден под надзора на прокурор от окръжна прокуратура, били предприети претърсвания и изземвания от два адреса - дома на Е.А. и имот в землището на града, както и от четири автомобила. Оттам са иззети  около 90 кг таблетки с надпис „CIRRUS”- в насипно състояние и блистери.

Главен комисар Лазаров подчерта, че благодарение на доброто взаимодействие между ОДМВР-Шумен, окръжна прокуратура и Главна дирекция „Национална полиция“ е пресечен канал за трафик на прекурсор за производство на наркотични вещества. Той поясни, че веществото е било предназначено за Полша. С операцията е предотвратено и генерирането на парични средства от престъпна дейност. Той допълни, че от началото на годината до момента на територията на България са иззети над 2 тона наркотици и прекурсори.

По думите на прокурор Долапчиев по случая  е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР- Шумен. Към момента за престъпление по чл. 354 а от НК са повдигнати обвинения на петима мъже -  Е.А., Е.К., М.М., Р.А. /42 г./, А.Р. /22 г./ - и двамата от Добрич. С постановления на прокурор им е наложено задържане за срок до 72 часа Приведени са в сектор „Арести” при Областна служба „Изпълнения на наказанията” – Шумен. Днес в окръжния съд са внесени искания за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража”. Говорителят на окръжна прокуратура прокурор Куздов допълни, че благодарение на съвместната работа, в която били включени и експерти от НИКК-МВР, за кратко време - в рамките на два дни, е свършена много по обем работа. По досъдебното производство е налична и физико-химическа експертиза, с която е установено, че в иззетия продукт се съдържа веществото „псевдоефедрин”, което е прекурсор за производство на метамфетамин.