Правят дрога от хапчета за синузит

Извличали ефедрина в лаборатория в Полша, щели да спечелят милиони

90 килограма таблетки за синузит и алергии Cirrus са били открити в депо на наркоканал в Нови пазар. В малка лаборатория в Полша от хапчетата е трябвало да бъде извлечен псевдоефедринът, който е основната съставка за производството на амфетамин. Ако преработеното количеството беше стигнало до пазара, печалбата на престъпниците е щяла да бъде милиони.

От оперативна гледна точка става въпрос за канал за трафик на прекурсори от Турция за Западна Европа. Криминалистите от Шумен работили по случая от няколко месеца. От началото на годината трафикът на хапчета Cirrus, познати край Босфора и трафикантите като "чируз", били хит. Основното търсене било в Чехия и Полша, където след преработка в малки лаборатории се получавал амфетамин. От началото на годината имало заловени три или четири пратки през Видин и Русе за Централна Европа, последната от Нови пазар трябвало също да стигне до Полша.
Стоката била взета на едро в Истанбул на 12 април. Купувачите -­ трима мъже от Нови пазар и двама от Добрич, останали в мегаполиса няколко дни, докато си организират прехвърлянето в България. Според главния секретар на МВР, когато минали през Лесово, трафикантите били вече сигурни в успеха. 

На 19 април едновременно били ударени къща в Нови пазар, имот в местността Станата край града и четири автомобила. При претърсванията и обиските са открити 90 килограма таблетки Cirrus, антихистаминов препарат за лечение на алергии на носната кухина и синузити. Едно блистерче струвало в Истанбул 4 – 4,50 лева, пласирали го за 12 лева, а от цялото количество след преработка при реализация на амфетамин на пазара на дребно търговците можело да си докарат няколко милиона, обясни Светлозар Лазаров.

Като организатори на канала били задържани Елзер Мустафов Кишявоф, Емил Митков Асенов, Росен Асенов Начев, Асен Росенов Асенов и Мартин Янев Мартинов. Организатор на предприятието бил Емил Митков Асенов с прякор Байчото (от цигански, байчо ­ свиня), собственик на заложна къща, осъждан през 2011 година от Софийски градски съд за пране на пари. Официалното обвинение срещу петимата е за държане и разпространение на прекурсори, за което се предвижда от 3 до 12 години затвор и от 20 до 100 хиляди лева глоба.