Времето през май: много дъжд, облаци и слънце

Животът

23-04-2014, 09:41

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 1 май - 27 градуса, на Гергьовден ще вали

Дъждовният маратон отпреди Великден ще продължи и през май.

Дългоочакваният месец на абитуриетските балове като цяло ще бъде по-влажен и малко по-хладен в сравнение с предишните две години, направи прогноза пред „Преса“ дежурният синоптик от ТV-МЕТ Симеон Матев.

Дъждът ще залее цялата страна и утре. Преваляванията ще продължат до неделя, когато ще нахлуе по-хладен въздух и  температурите ще паднат до 15 градуса.

В последните три дни от април времето ще се стабилизира най-после и живакът в термометрите ще тръгне отново нагоре. Лятото ще напомни за себе си на празника на труда - Първи май, когато температурите ще достигнат до 27 градуса.

Веднага след това обаче времето ще се развали и това ще доведе до повече облаци и дъжд с гръмотевици в планинските райони. „В очакваните почивни дни около Гергьовден времето ще е неустойчиво - дните ще започват със слънце, но веднага след това до обед ще се развиват купести облаци и в следобедите ще вали и ще гърми“, каза синоптикът.

На този етап прогнозата е, че през целия май ни чака дъжд и валежите ще са над нормата. Средните температури ще са с един-два градуса по-ниски от нормалното - минималните между 7 и 12 градуса, а максималните ще са между 20 и 25 градуса.

Очаква се месецът да бъде типично пролетен - с чести промени на времето, а слънчевите дни ще се редуват с дъждовни. Малко вероятно е обаче, че ще има някакви особени аномалии, бе категоричен Симеон Матев.