Барбалов: Подходът на държавата спрямо общините е несправедлив

Зам.-кметът по финанси призова управляващите да преосмислят позицията си

Несправедлив е подходът на държавата спрямо общините и е некоректно да се работи без ясни критерии. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” зам.-кметът по финанси в Столична община (СО) Дончо Барбалов във връзка с наложените санкции заради спрените плащания по ОП „Околна среда”. Той изрази надежда, че държавата ще преосмисли позицията си, защото това са проекти, които засягат цялата страна.

„Става дума за непрозрачна процедура и за правила, които се променят непрекъснато. Накрая сметката се плаща от общините, а не може да се иска общините да платят сметката за евентуални нередности в работата на цялата публична администрация”, подчерта Барбалов.

Част от проектите, които изпълняват общините, включително и Столичната община, са свързани с ангажименти, поети от държавата и правителството.

Зам.-кметът по финанси призова управляващите да преосмислят позицията си, тъй като в голямата си част това са проекти, които касаят не само една община, а цялата държава. Той даде пример с проекти за канализация, сметища, пречиствателни станции, които касаят страната и ангажиментите, поети пред ЕС.

Барбалов беше категоричен, че Столична община ще продължи тези проекти, защото те са изключително важни за столицата. Той допълни, че ще се обжалват всички предложения за финансови корекции по повторните одити, които получава общината.

 

50 български общини са сериозно разтревожени, след като им бяха наложени финансови корекции за 129 милиона лева. Провинението: нарушения при обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда", информира вчера bTV. Кметове предупреждават, че заради липса на пари може да фалират, а започнати вече проекти - да бъдат напълно провалени.