Удря ни астероид, когато си поиска

Животът

23-04-2014, 17:28

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Рискът от сблъсък на космическо тяло със Земята е по-голям, отколкото си мислим

Астероиди от рода на този, унищожил динозаврите, може да падат веднъж на милиони години, но това не значи, че нещо подобно не може да се случи всеки момент. Например опасността от сблъсък на космическо тяло, способно да унищожи цял град, е по-висока, отколкото си мислим ние. И дори повече, отколкото смятат учените.

Това не е първоаприлска шега, нито пък е опит за сплашване на хората. Предупреждението е сериозно и идва от глобалната мрежа, която следи ядрените детонации по света. Според представители на страните членки, подписали Договора за пълна забрана на ядрените опити, в периода от 2000 до 2013 година са били наблюдавани 26 астероида, които са се взривили в атмосферата на Земята.

Сред тях фигурира и Челябинският метеорит, който падна на 15 февруари 2013 година. От него пострадаха около 1000 души от отломки и счупени стъкла. Учените изтъкват, че съществува заблуда, че астероидните сблъсъци са изключително рядко явление. А това не е вярно.

Фондацията B612 със седалище в Калифорния пусна видео илюстрация на честотата на астероидните сблъсъци, за да заостри общественото внимание върху заплахата. Малки астероиди с диаметър 40 метра имат потенциала да срутят до основи цял един град.

"Представете си един голям жилищен блок да се насочва към Земята със скорост, равна на 50 Мах-а – казва бившият астронавт Ед Лу, който оглавява фондацията B612. – Това се равнява на 50 пъти скоростта на звука, или 61 250 километра в час!".

НАСА вече разполага с програма, която проследява астероиди с диаметър над 1 километър. Сблъсък с космически обект с подобна маса, равна на малка планина, ще има глобални катастрофални последици.

Астероид с диаметър около 10 километра е ударил Земята преди около 65 милиона години и е довел до изчезването на динозаврите и до дълбоки климатични промени.

"Случаят в Челябинск ни доказа, че астероиди с размери дори от 20 метра могат да причинят съществени щети", заяви Ед Лу.

Подобни небесни тела, способни да унищожат цял град, се считаше, че падат веднъж на сто години. Но за подобни твърдения няма твърди доказателства. Поради тази причина фондацията B612 ще заложи на частно финансирания инфрачервен телескоп "Сентинел", който ще проследи опасните астероиди в близост до Земята. Той ще струва около 250 милиона долара и трябва да бъде изстрелян през 2018 година.

Фондацията B612 заимства името си от книгата "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери, в която авторът описва подобна въображаема планета.

Източник: Inews.bg