Спад на руските туристи по родно Черно море

Политическата криза вече се отразява на българския туристически сектор

Кризата между Украйна и Русия се отразява не само на туристическите сектори в двете държави, но и на този у нас, сочи репортаж на Нова телевизия.

Българските туроператори отчитат отлив от цели 45 на сто от регистрираните миналата година руски туристи.

"Причините са доста. На първо място е икономическата ситуация в Русия, ако трябва да говорим специално за пазар Русия, девалвацията на местната валута, съответно поскъпването на всички туристически услуги, които се предоставят на място", обясняват от бранша.

Въпреки това прогнозите са противоречиви, тъй като конкурентните западни агенции, които оперират на родния пазар, отчитат точно обратното - увеличение на туристите от Федерацията. 

"Към момента няма някакви ефективни действия от страна на агенциите в Русия за сторниране или за намаляване на записаните до момента обеми. Те се движат с лек плюс спрямо 2013-та”, коментира представител на такава фирма.

Междувременно от държавното дружество в Слънчев бряг обещават цената за паркиране в Синята зона да остане непроменена спрямо миналото лято - от 1 лев на час. А дали ще има отлив на руски туристи ще разберем окончателно след 15 май, когато сезонът ще бъде открит официално.