Доплащането за „Зелена карта” - незаконно

Новините

24-04-2014, 06:59

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Носенето на сертификата зад граница не винаги е задължително

Доплащането за издаване на сертификат „Зелена карта” към полицата за застраховка „Гражданска отговорност” е незаконно. Това се казва в тълкувание на Комисията за финансов надзор (КФН), публикувано на сайта й.
Според комисията застрахователите, предлагащи застраховка „Гражданска отговорност”, не могат да искат плащането на допълнителна премия или такса, или възстановяване на направена отстъпка от застрахователната премия.
От ведомството припомнят чл. 258, ал. 2 от Кодекса за застраховане (КЗ), който посочва, че задължителната застраховка на автомобилистит, въз основа на единна застрахователна премия и през целия срок на договора осигурява покритие на териториите на България, всички страни от Европейския съюз, държавите от Европейското икономическо пространство, както и Андора, Сърбия и Швейцария. Тук влиза и всеки период в рамките на този срок, когато автомобилът се намира на територията на някоя от посочените страни.
От КФН са регистрирали многобройни некоректни практики на застрахователи, които предвиждат различни премии по застраховката в зависимост от декларирания район на управление на МПС - само в България или в друга държава. Почти всички тарифи, представени в КФН през 2014 г., включват и цени за издаване на сертификат „Зелена карта”, независимо че той е необходим само за държави, чиито национални бюра на застрахователите не са страна по многостранното споразумение.
Освен че трябва да е включен в цената на полицата, сертификатът трябва да е валиден за срока на застраховката „Гражданска отговорност”, смятат от КФН. Тарифите за задължителната застраховка трябва ясно да указват, че тя осигурява покритие за територията на въпросните страни.
Според КФН пътуването на моторно превозно средство с българска регистрация във въпросните държави не изисква задължително носене на сертификат „Зелена карта” по 2 основни причини: първата е, че системните проверки за съществуване на българска задължителна застраховка „Гражданска отговорност” в другите държави от ЕС са забранени. Втората е защото застрахователно покритие в изброените държави важи въз основа на валидната българска регистрационна табела.