Замесват наша клиника в канал на органи за Израел

Жертви на трафика били бедни млади момичета на 18-20 години

Канал за нелегална трансплантация на органи е бил разкрит от израелската полиция със съдействието на Интерпол. Една от посоките за изпращане на пациенти и донори била клиника в България, съобщава БНР, позовавайки се на израелската телевизия. Прокуратурата обаче на този етап не посочвала коя е тя.

Жертви на трафика били бедни млади момичета на 18-20 г., на които били обещавани по няколко десетки хиляди долара, за да се подложат на операция, при която да им бъде изваден бъбрек или друг орган. Присажданията се правели на богати клиенти основно в Турция, съобщава в. “Джерузалем пост”. В неговата информация, както и в тази на други израелски вестници обаче за българска клиника не се споменава.

Сред уличените за участие в схемата има двама лекари, които преглеждали момичетата, преди да заминат за Турция. В момента се издирва и известен в недалечното минало 40-годишен израелски футболист, за когото се твърди, че е бил мозъкът на мрежата. “Джерузалем пост” говори за мъж около 50-те от Южен Израел, който засега не е арестуван.

Някои от момичетата се подложили на операциите, но други се отказали в последния момент. Именно чрез едно от тях органите на реда разплели трафика. Роднините му настояли да не се подлага на опасната процедура и се обадили на полицаите. Разпитани са също жена, на която бил изваден бъбрек, и друга, която платила, за да го получи.

От 2008 година в Израел е забранена със закон търговията с органи.