Ученици наставници ще се грижат за по-малките

Животът

24-04-2014, 08:48

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Те ще им помагат за уроците, ще ходят заедно на извънкласни занимания, ще им помагат приятелски при семейни кризи

Ученици наставници ще се грижат за децата, които са застрашени от отпадане от училище.

Тази идея е част от новия проектоплан към националната стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите училище. Целта е той да стане поне 11%. Сега е над 12,5. Или по-друг начин казано, миналата година класните стаи напуснаха 7000 ученици, по-миналата - 4000.

Проектът, в който са описани мерките за задържане на децата в часовете, е предложен за обсъждане от образователното ведомство.

Наставниците ще са по-големи ученици, които ще се грижат за малките от рискови семейства, обясниха вчера експерти пред “Труд”. Те ще им помагат за уроците, ще ходят заедно на извънкласни занимания, ще им помагат приятелски при семейни кризи. Наставниците ще съществуват само в училищата, които искат, няма да е задължително. Смята се, че помощта от връстници ще повлияе положително сред тази група от ученици.

По данни на образователното ведомство и националната статистика към 90 на сто от децата напускат училище не защото не могат да се справят, а защото са от социално слаби семейства.

Сред другите мерки е осигуряването на помощник на учителя, който да поема пряка грижа за застрашените деца, привличането на децата към обучението по занаяти, повече часове по български език. В стратегията има и други любопитни мерки за задържане в училищата, като привличане на учениците с участие в екологични събития. Дори е посочено кои може да са те - Денят на земята, Денят на околната среда, Световният ден на водата. Тези инициативи ще се покриват от бюджета на екоминистерството. Ако проектопланът бъде приет, мерките по него ще влязат в сила от 2014-2015 г.

От образователното ведомство се готвят да облекчат и процедурата за признаване на клас или образователна степен на деца, които са учили в чужбина. Директорът на училището, избрано от родителите, ще признава знанията на децата до шести клас. Отпада ходенето по комисии в регионалните инспекторати. Също така няма да има критерии по местоживеене.