12-те милиона за Колодрума скараха съветниците

Мисия Пловдив

24-04-2014, 10:56

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предложението бе прието, но опозицията бойкотира гласуването

С 28 гласа за, 1 против и 5 въздържал се пловдивските общински съветници приеха предложението на кмета Иван Тотев да поиска допълнителни 12 млн. лева за довършване строежа на зала Колодрума.

Дебатите не минаха без страсти и спорове, от БСП изобщо не гласуваха.

Споровете и скандалите в местния парламент започнаха още в самото начало на сесията днес. Предложенията на опозицията  - точката да отпадне за следваща сесия и да се създаде комисия, която да работи по казуса, бяха отхвърлени.

Кметът Тотев каза, че няма диалог с финансовото министерство по въпроса за спортната зала в Пловдив. Въпреки хвърлените обвинения от страна на общинския съветник от БСП Георги Търновалийски, че общината не е направила нищо за усвояването на 12-те милиона за дофинансиране на Колодрума през 2013 година, градоначалникът заяви, че има подробни разчети за всяка изпълнена вече дейност по строежа. „Аз съм подписвал фактурите и мога да ви предоставя копия от тях“, каза Тотев.

Градоначалникът каза, че е получено ултимативно писмо от фирма Металстрой, която е направила покрива на залата. Тя си иска фактурираните до момента за строителната дейност 180 000 лева, които ще се наложи да плати общината. Ако това не стане, кметът обясни, че следва запор и съдия-изпълнител.

Заместник-кметът Димитър Кацарски е категоричен , че те са предоставили в МФ подробни разчети за оползотворените до момента средства. Това са 12 милиона лева от миналата година и нови 2 по последни фактури за извършени дейности.

Тотев е категоричен, че с 12-те милиона лева, за които държавата е поела ангажимент през 2013, Колодрумът ще бъде изцяло изграден. Според него спортната зала е изключително важно съоръжение за града ни, от гледна точка на това, че ще може да приема събития от европейски и световен ранг.

Ако Общината иска да има паркинги, растителност, по-големи  достъпи откъм булевардите, тогава ще бъдат направени допълнителни проекти и ще се търси финансиране за тяхното реализиране.