Обявяват скалата за оценяване на матурите в деня на изпита

Според министър Клисарова, това е първа крачка към повишаване качеството на образованието

Скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити в 12-ти клас ще бъде обявена в деня на изпита, заяви днес пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.
На 21 и на 23 май ще се състоят матурите по български език и литература за 12-ти клас, както и националното външно оценяване за двата предмета в седми клас.
В предишните години скалата за оценяване на писмените работи от матурите се обявяваше след тяхната проверка. Според министър Клисарова,  това е една първа стъпка към гарантиране на качество на образованието.
На въпрос дали МОН има готовност и нагласа да "вдигне малко летвата за матурите", министър Клисарова отговори, че образователното министерство ще се базира на опита, който е досега да се гарантира, че издържалите матурите отговарят на стандартите за тези изпити и са грамотни.

По повод на критиките в предишни години от експерти, че 23 точки или 23 процента е много нисък праг, от който започват "тройките" у нас от матурите, а в международните тестове започват от 50 точки, министър Клисарова заяви, че точките за оценяването на скалата за държавните зрелостни изпити още не са определени. Тя уточни, че точките в скалата ще се определят на базата на резултатите от миналата година, но и възоснова на този близо десетгодишен опит от организирането на държавните зрелостни изпити у нас.

На въпрос, че определянето на минимума за матурите до голяма степен е политическо решение и дали е готова да поеме отговорността, че ако се вдигне скалата, то вероятно по-голям процент от зрелостниците ще се под "тази летва", Анелия Клисарова отново заяви, че по-важно е да се гарантира този минимум и смята, че това е правилното решение.