Груби нарушения на фирма, работеща по проект в Тервел

Мисия Добрич

24-04-2014, 14:51

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Солени глоби чакат добричката фирма "Инфраком", подизпълнител на обект, където загина 53-годишният мъж

Ще бъде потърсена административно наказателна отговорност от строителна фирма в Добрич, в която при трудова злополука загина работник, съобщи директорът на областната инспекция по труда Младен Мартинов за приключващата проверка.

Инцидентът стана при полагането на тръби на канализация за отпадни води в Тервел на 15 април. Тогава 53- годишният работник издъхна в изкоп, затрупан от свлякла се земна маса.

Фирмата "Инфраком" ЕООД - Добрич, която е подизпълнител на обекта, не е укрепила изкопа, дълбок 3.5 метра, още повече, че почвата е била подгизнала след падналите дъждове, поясни Мартинов. Върху работника са се изсипали между три и пет кубически метра земна маса и той не е имал шанс да оцелее.

Това е много грубо нарушение на безопасността на труда, заяви  още Младен Мартинов. Освен това работниците от фирмата не са имали застраховка за трудова злополука, а в деня на инцидента с тях не е бил проведен инструктаж. За всяко от констатираните три нарушения дружеството може да бъде санкционирано с до 15 000 лева.

След злополуката областната инспекция по труда е поела контрола по целия проект за обновяване на водния цикъл в Тервел и е проверила всички строителни фирми, ангажирани в дейностите.

 

От началото на годината до сега от Инспекцията по труда са извършени 399 проверки в предприятия в Добричка област, съобщи още директорът на инспекцията. Констатираните нарушения са 1676, а предприетите административни мерки – 1636. Съставени са 72 акта. Изплатените работни заплати след намесата на трудовите инспектори са за 158 509 лева, а неизплатените - за 199 649 лева.