Бургас първи с модерен спешен център, с филиали по общините

Мисия Бургас

24-04-2014, 16:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекуват ни в модерен Спешен център

Кметът Николов иска града да поема 100% спешните случаи в областта през лятото

Бургас ще поема в новия модерен спешен център 90% от спешността по Южното Черноморие. Кметът на града обаче иска новата база с обучени кадри да обхваща 100% от тежките случаи през лятото. Това стана ясно по време на дискусия в областната болница на града, в която здравният министър д-р Таня Андреева представи основните промени, които предстоят с изграждането на базата в Бургас.

Липса на гарантиран достъп до Спешна помощ за всеки пострадал се явява основен проблем в Бургаски регион, стана ясно от срещата.

Решението, според промените в сектора към МБАЛ - Бургас е осигуряване на равномерно разпределени на територията на цялата страна „точки за достъп до спешна помощ“ в 83% от общините. В Бургас тези "спешни точки" ще бъдат в 10 от 13 общини, но сред тях липсват Приморско и Малко Търново, които също пожелаха изграждане на филиали.

Филиални към новия спешен център в Бургас ще са Царево, Созопол, Несебър, Руен, Сунгурларе и Средец. Спешните приемни отделения пък ще са в Айтос, Поморие и Карнобат.

Министър Андреева уточни, че Спешен болничен комплекс в МБАЛ Бургас ще бъде в състояние да извършва 90 % от необходимата спешна медицинска помощ, а само Пирогов в столицата ще бъде в състояние на този етап да обхване 100% спешните слумчаи, тъй като отговаря на всички критерии за апаратура и кадрово обезпечение.