Няма опасни язовири в Пловдивско

Животът

24-04-2014, 17:02

Автор:

Нина Стоянова

Всичко от Автора

Ситуацията е под контрол, увериха експерти

Няма аварирали съоръжения в Пловдивска област, съобщиха за Plovdivutre.bg от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Няма опасни язовири в региона и водоеми пред преливане, казаха още от ведомството. Ситуацията е под контрол, безпокойството сред хората е излишно, увериха експерти.

Десетки къщи във Видинско бяха наводнени през изминалата нощ. Прелял е общинският язовир в село Гюргич. Там има наводнени къщи и мазета, евакуирани са 60 души. Цял ден екипи на Гражданска защита и полицията помагаха на пострадалите хора.

Стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности.

Според кмета на селото проблем има и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни, предаде bTV. „Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич”, добави той.

В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове.