ИАРА зарибява водоеми с пари от такси

Парите

24-04-2014, 19:03

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Забраниха ловенето на карагьоз и калкан

Засилват и контрола срещу издаването на фалшиви билети

25 на сто от събраните такси от билети за любителски риболов да отиват за зарибяване на водни обекти в страната, предлага работната група в ИАРА, която подготвя предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

Предложението е обсъдено с голяма част от риболовците, браншовите организации в сектора и партньори на ИАРА, заяви заместник-директорът на агенцията по рибарство и аквакултури Маргарита Петкова. Тя допълни, че дори има идея  за създаване на Национален фонд, който да разпределя средствата за зарибяване. Така ще се осмисли таксуването на любителския риболов и най-вече ще възпитаме в риболовците грижа към опазване на биоразнообразието и защита на природата, каза още Петкова.

През последните години държавата не е отделяла средства за зарибяване, още повече, че такова изискване няма в сега действащия закон, отбелязаха участниците в работната група. "Трябва да отбележим, че зарибявания по водоемите в страната се извършват от ловно-рибарски сдружения, клубове по спортен риболов и любители риболовци на които дължим много", заяви г-жа Маргарита Петкова. "Нашата задача е да увеличим любителите риболовци, защото те до известна степен се явяват наши партньори и по отношение на контрола на много места", каза още тя.

Работната група е обсъдила и идеята за по-стриктен и надежден контрол при издаването и отчитането на риболовните билети, тъй като има случаи на  фалшиви риболовни билети.

Предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите ще са готови след като бъде окончателно гласуван в ЕК регламента за новия фонд за Морско дело и рибарство.